Speňaženie youtube , monetizácia od roku 2018

Monetizácia  videokanálov Youtube 

Youtube robí prekvapenie za prekvapením.

Žiaľ úplne nepríjemné pre začínajúcich autorov. V roku 2017 bola daná podmienka pre každý videokanál a to 10000 zobrazení v rámci videokanála ako celku. .  Väčšina autorov sa teda pustila do získania potrebného počtu. Ide o obmedzenie, ale pre poctivého hoci aj nováčika bolo stále dosiahnuteľné.  Mali ste potrebný počet videní, zažiadali ste o kontrolu a ...... NIČ.

najprv ospravedlňujúci oznam, že kontrola trvá dlhšie ako obvykle. Potom oznam, že to stihnú do konca roku. Stále nič a potom v polovici januára dosť šokujúca zmena:

Dnes Vám svieti oznam:

Váš kanál skontrolujeme po dosiahnutí 4 000 hodín pozerania za posledných 12 mesiacov a 1 000 odberateľov

Po dosiahnutí tohto limitu sa váš kanál automaticky posúdi, aby sa overilo, či je v súlade s podmienkami Partnerského programu YouTube a s našimi pokynmi pre komunitu. Rozhodnutie posielame e-mailom zvyčajne do týždňa.  


rozmenme na drobné  4000 hodín pozerania  je permanentná kontrola. Youtube sa teda takto vyhne  úspešným autorom,  ktorí ale už netvoria. Zo zásluh sa žiť nedá a vy potrebujete každý deň mať priemerne  na Vašom videokanále  sledovanie v hodnote 11 hodín.   Videá sa zobrazujú podľa algoritmu youtube -ako novinky - keď sú úplne nové, alebo na základe už získanej návštevnosti, a to aj podľa parametra dĺžky sledovania videa. Proste Youtube si určí tzv. "dobré" videá a tie uprednostňuje.
druhá podmienka 1000 odberateľov.  Ja osobne by som úplne zavrhol odber za odber. Sú to falošné duše, ktoré Vás reálne nesledujú. Vy naozaj potrebujete nabrať skutočnú fanúšikovskú základňu -aj keď je to beh na veľmi dlhú trať.  Ak  v rámci videokanála máte skutočných fandov -videá si aj pozrú.

Oficiálne je to, kvôli prehreškom - doslova morálnym, keď sa na youtube zobrazoval aj úplný brak.  Smutné je, že to robia ale práve silné kanály, ktorých sa obmedzenie zatiaľ netýka. Podľa všetkého sa Youtube jednoducho rozhodol zbaviť množstva malých tvorcov, aby sa mohol pustiť do manuálnej kontroly tých veľkých. Neviem, ako bude úšpešný Youtube v budúcnosti, ale momentálne je postih  mimoriadny práve na začínajúcich autorov, respektíve autorov tvoriacich pre konkrétnu skupinu , respektíve aj v inom jazyku, ako v angličtine. (Áno číňanom alebo indom je to jedno)  Na malom jazykovom priestore to je ale sakramentský problém.  Je ale možné,že takto vytvorený elektorát sledovateľov pre konkrétny "malý" jazyk bude stabilnejší.

Horšia je ale šuškanda, že stále nie je zmenám koniec. Aj tieto, ktoré máme dnes, boli v rámci celosvetových fór vopred prezradené, len tomu nik nechcel veriť. Skutočnosť je pritom ešte tvrdšia , hovorilo sa o 500 sledovateľoch..je 1000.   Čo sa teda ešte vraj chystá?  Video, na ktorom bude vôbec vykonaná kontrola, musí  vraj získať 1000 sledovaní behom prvých 10 dní..a počet sledovateľov pre videokanál  sa vraj má ešte zvyšovať.  Nuž tvrdé podmienky.  Uvidíme..

Prečo sa ale všetci ženú za speňažením, keď ide aj tak o veľmi malé sumy?  Algoritmus Youtube, aspoň doteraz, vraj speňažené videa dával do popredia. Možno sa mýlim, ale je to logické. Aj youtube žije z reklamy. Takej , na ktorú sa klikne.

Čo poradiť?  ...... tvorte videá pre radosť. Tvorte ich pre vašich fandov, pre vašu komunitu. Nesnažte sa chovať ako ten oslík, ktorému gazda dá na oje vozíka kus sena a sám potom s celým vozíkom, aj so senom a gazdom ťahá hoci i do strmého kopca.  Ja sám mám videokanál, ktorý je písaný po slovensky, dokonca s veľmi, veľmi úzkym zameraním (bezlepková diéta a recepty pre túto diétu) a pokiaľ by ma netešili skôr kladné reakcie, robil by som to sotva ďalej.  Posúďte: https://www.youtube.com/channel/UCxac5e9wom6sw-naxgodVdg
Myslím že je jasné o čom som písal.. :-)

 Proste peniaze - veľké už úplne vylúčte - naozaj asi nebudú, tvorte pre radosť.  Možno Vás nakoniec aj youtube ocení...  držím palce..

Komentáre

obľúbené recepty

Recept na bagety bez lepku s kváskom